PROFILAXIE DENTARA

Cu siguranta cunoasteti sau ati auzit expresiile: “Periati doar dintii pe care vreti sa-i pastrati!” sau “Periajul dentar este cea mai ieftina manopera stomatologica.” Pornind de la acestea, vom dezvolta subiectul astfel incat sa intelegeti importanta profilaxiei dentare.

 

 

Ce este profilaxia dentara?

Termenul de profilaxie tradus din latina inseamna pro = inainte si phylaxis = protectie.

Profilaxia dentara este cea mai simpla si cea mai putin invaziva ramura a medicinei dentare. Are 2 scopuri principale:

 

  • Sa previna aparitia si evolutia afectiunilor dento-parodontale
  • Sa previna aparitia complicatiilor
  • Sa mentina calitatea tratamentelor efectuate

 

Sunt 3 categorii de factori care influenteaza sanatatea cavitatii bucale:

Factorul infectios

Este cel mai important si este reprezentat de bacteriile situate in placa dentara. Aceste bacterii sunt principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale.

 

Factorul alimentar

Este reprezentat de alimentele pe care le consumati. Alimentele sunt impartite in 4 mari categorii: proteine, glucide (zaharuri), lipide si vitamine. Dintre acestea, cele care influenteaza cel mai mult aparitia afectiunilor dentare sunt glucidele. Acestea sunt o buna sursa de consum pentru bacterii si sunt o importanta componenta a placii dentare.

 

Terenul

Este reprezentat de calitatea tesuturilor dentare si parodontale. Acest lucru se refera in primul rand la calitatea smaltului si a dentinei.Cu cat sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Metodele de profilaxie dentara actioneaza pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor influenta factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul (calitatea smaltului dentar).

 

De profilaxie ne ocupam si noi in cabinetul stomatologic, dar rolul
cel mai important il aveti dvs, acasa, zi de zi prin igiena orala si alimentara.

 

 

Igiena orala

Igiena orala este efectuata de catre pacient, acasa, in fiecare zi. Igiena cavitatii bucale corect efectuata este cea mai importanta metoda de profilaxie. Fara aceasta, toate celelalte metode nu isi mai au sensul. Scopul ei este indepartarea placii dentare. Pentru o ingrijire completa ar fi bine sa va obisnuiti sa folositi inainte de fiecare periaj, ata dentara sau dusul bucal. Acestea indeparteaza resturile alimentare si placa bacteriana dintre dinti, urmand ca aceste spatii sa permita accesul fluorului din pasta de dinti. Astfel demineralizarile smaltului (cariile incipiente) se pot remineraliza. Periajul dentar se poate face cu periute manuale sau electrice. Ambele variante sunt la fel de eficiente daca se folosesc corect.

 

Trebuie tinut cont ca periajul realizat cu o periuta manuala este indicat sa dureze minim 5 minute, iar cel electric 2 minute. Am adus in discutie durata periajului dentar realizat cu periuta manuala datorita faptului ca majoritatea oamenilor considera ca un periaj corect nu dureaza mai mult de 2 minute. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont sunt miscarile care se realizeaza in timpul periajului, dar pentru acestea va invitam sa ne vizitati ca sa va explicam in functie de nevoile fiecaruia tipul de periaj adecvat. Exista o diferenta in miscarile periajului dentar pentru copii, pentru adulti si pentru cei care au aparate ortodontice. De aceea nu vrem sa impartasim o informatie care poate sa nu fie cea corecta pentru dvs. Apele de gura pot veni in completarea periajului. Pentru sanatatea mucoasei orale este bine sa evitati apele de gura care contin alcool, iar cele cu clorhexidina sa le folositi doar la recomandarea noastra.

 

 

Profilaxia dentara efectuata in cabinetul stomatologic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigilarea dentara

Caria dentara este produsa de bacteriile din placa dentara. Dintii proaspat erupti in cavitatea bucala au un relief foarte accentuat mai ales in zona molarilor si a premolarilor. Acesta este reprezentat de santuri si fosete adanci si retentive. Este locul ideal pentru depozitarea pe termen lung a placii dentare, fapt pentru care in acea zona creste aciditatea, iar riscul aparitiei unei carii este iminent. Pentru a reduce riscul aparitiei cariilor in aceste zone, recomandam sigilarea dentara efectuata imediat ce dintele apare in cavitatea bucala. Sigilarea dentara presupune aplicarea unui material similar cu cel folosit pentru obturatii (plombe), dar care are o consistenta fluida tocmai pentru a putea ajunge cat mai adanc in aceste santuri. In clinica noastra se foloseste un material fluid creat special pentru sigilari, care elibereaza fluor.

 

Sigilarile se verifica o data la 6 luni de zile pentru a vedea integritatea lor. Medicul observa etanseitatea si inchiderea marginala. Este foarte important ca acest control sa fie efectuat deoarece lipsa unei portiuni din sigilare creeaza locul ideal pentru retentia placii bacteriene. Sigilarile dentare reduc semnificativ riscul aparitiei cariilor pe suprafata ocluzala (partea cu care mestecam) insa pe celelalte suprafete nu, de aceea trebuie mentinuta si igiena dentara corecta acasa (ata dentara, periaj dentar, apa de gura). Sigilarea dentara este obligatorie la copiii cu carii multiple pe dintii temporari, la copiii cu nevoi speciale care nu isi pot efectua igiena orala corect si la copiii care consuma frecvent dulciuri. De asemenea,  in aceste cazuri este bine sa se efectueze frecvent si fluorizari locale.

 

 

In concluzie...

Profilaxia si igiena dentara nu se realizeaza doar in cabinetul stomatologic. Obiceiurile si notiunile de igiena dentara si alimentara trebuiesc insusite si puse in practica zi de zi. Periajul dentar dupa fiecare masa, folosirea atei dentare sau a dusului bucal, consumarea alimentelor care ajuta la autocuratire (fructe si legume proaspete) precum si evitarea consumului frecvent de alimente bogate in carbohidrati dar si a celor “lipicioase” duc la cresterea sanatatii orale, dar si a intregului organism. Observarea unei afectiuni dentare sau gingivale in stadiile ei incipiente este factorul decisiv pentru a evita tratamentele complicate si implicit mai costisitoare. Principalele afectiuni ale cavitatii orale, precum caria dentara si boala parodontala aflate in stadii incipiente sunt greu de observat de catre pacient in timp util.  De aceea controalele periodice (la 6 luni - 1 an)  la medicul dentist sunt esentiale pentru a le surprinde si trata, eliminand astfel complicatiile.

Dertartraj ultrasonic

Airflow/Prophyflex

Periaj profesional

Fluorizare dentara

Detartrajul este manopera de indepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formeaza prin calcificarea placii dentare, acesta contine o cantitate foarte mare de bacterii. Tartrul poate fi localizat la baza gingiei (este vizibil pacientului) cat si sub gingie (este observat doar de catre medic). Se indeparteaza doar de catre medicul dentist cu instrumente speciale bazate pe ultrasunete combinate sau nu cu instrumentar manual. In functie de pacient, detartrajul poate fi efectuat 1 data sau de 2 ori/an.

Airflow sau prophyflex este metoda prin care se indeparteaza coloratiile de pe suprafata dentara cat si particulele mici de tartru ramase. Acesta completeaza detartrajul cu ultrasunete. Prophyflex-ul este un dispozitiv care cu ajutorul unui jet puternic de apa, aer si o pulbere abraziva speciala sableaza suprafata dintilor la nivel micronic. Ca ultim pas al igienizarii dentare profesionale, este periajul profesional realizat cu o pasta usor abraziva ce are rolul de a lustrui suprafetele dentare, prevenind depunerea placii bacteriene.

Este un periaj dentar foarte eficient realizat cu instrumente mecanice si paste speciale care au rolul de a indeparta placa bacteriana. Placa dentara se depune dupa fiecare masa; de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.

Fluorizarea dentara poate veni in completarea igienizarii dentare profesionale sau poate fi efectuata separat. Fluorizarea dentara poate fi facuta in cabinetul stomatologic prin aplicarea pe dinti a unor solutii, geluri sau lacuri foarte concentrate. Aceasta poate fi efectuata si la domiciliu prin aplicarea unor geluri in gutiere dentare personalizate. Stim ca marea majoritate a pacientilor si a parintilor in special au anumite temeri in ceea ce priveste ingestia de fluor. Folosirea acestor substante care se aplica pe suprafata dentara nu este acelasi lucru cu fluorizarea sistemica (administrare de pastile cu fluor).

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Contacteaza-ne

 

+40 741 221 448

office@dentalex2000.ro

str. Pravat nr. 8, bl. P5, sc.6 , ap 103-104

061563, sector 6, Bucuresti

www.dentalex2000.ro

 

Copyright @ 2021 Dentalex 2000.

Toate drepturile sunt rezervate.

Politica protejare date cu caracter personal.
Politica utilizare Cookie.